Afslutter du dit studie til sommer, så er det første, der er faldet dig ind nok ikke, at du bør melde dig ind i en a-kasse, hvis du gerne vil have dagpenge, så snart du er færdig med dit studie. Nogle a-kasser er gratis for studerende, og derfor kan du ligeså godt melde dig ind, det giver alligevel en hvis form for sikkerhed, når du ved, at du kan få dagpenge, hvis nu du skulle så jobløs efter dit studie. Her i artiklen kommer vi nærmere ind på de forskellige regler, når det kommer til dagpenge efter uddannelse. Du skal nemlig kende til 14 dages reglen.

14 dages reglen

14 dages reglen er en kendt regel, når det kommer til a-kasse og dagpenge som studerende. Har du været medlem af en a-kasse i mindst 1 år, skal du nemlig søge om dagpenge, seneste 14 dage efter, at du har afsluttet dit studie. Denne dato tælles som det tidspunkt, hvor du modtager karaktereren for den sidste eksamen. Vi anbefaler, at du tager fat i din a-kasse senest en måned før, du er færdig, så du er sikker på, hvad der kommer til at ske.

Har du ikke været medlem i en a-kasse i mindst et år, hvilket mange ikke har, så kan du heldigvis stadig få dagpenge. Bare ikke med det samme, når du afslutter din uddannelse. Her skal du dog bare melde dig ind senest 14 dage efter din uddannelses afslutning. Så vil du modtage dagpenge 1 måned efter, at dit studie er afsluttet.

For at kunne modtage dagpenge, skal du leve op til en række krav. Eksempelvis skal din uddannelse have en varighed af minimum 18 måneder. Gymnasiale uddannelser godkendes ikke. Har du taget en elevuddannelse, så er der forskellige regler alt efter uddannelse. Tag derfor fat i din a-kasse og forhør dig om din situation.

Hvad kan jeg bruge en a-kasse til som studerende?

Mange studerende tror ikke, at en billig a-kasse kan hjælpe dem med noget. Det kan de dog godt. Ikke nok med at nogle er gratis, og andre koster et begrænset antal penge, så bliver der løbende afholdt arrangementer, som det kan give mening at deltage i, hvis du skal ud at arbejde efter dit studie. Det er altid godt at tilegne sig ekstra kompetencer, og det kan disse kurser/foredrag være et fremragende sted at gøre. Det kan også være en god mulighed for at udvide dit netværk, hvilket godt kan være lidt svært som studerende. Se din a-kasses brochure. Der skal helt sikkert nok være noget for dig.

Inden du vælger din a-kasse, så sammenlign de forskellige tilbud, du har. Der er mange a-kasser, og det kan for eksempel være, at nogle er målrettet din branche eller kan tilbyde noget ekstraordinært.